Wanneer jij jouw auto uitleent dan kan dit bij schade vervelende gevolgen hebben.

 

De grote auto of de handige trekhaak
Het komt regelmatig voor dat relaties van ons kantoor hun auto “even” uitlenen. Voor een vriend die een kast moet vervoeren bijvoorbeeld, of voor je kind dat zich op vakantie in het buitenland in jouw bolide toch veiliger voelt dan in zijn of haar eigen lichte autootje. Allemaal prima redenen. Maar er is wel een aandachtspuntje.

 

Je mag tijdelijk de auto uitlenen
De meeste autoverzekeringen staan toe dat je tijdelijk de auto aan iemand anders uitleent, mits diegene beschikt over een geldig rijbewijs. Het gebruik van de auto moet dan wel hetzelfde zijn als zoals jijzelf de auto gebruikt. De ander moet de auto bijvoorbeeld niet opeens gebruiken als taxi.

 

Situatie bij schade
In de periode dat de auto is uitgeleend kan de auto betrokken raken bij een schade. Die schade kan de schuld zijn van degene die op dat moment de auto bestuurde, of de schuld van een derde. In beginsel zal de verzekeraar deze schade afwikkelen op dezelfde manier als wanneer jij zelf tijdens het ongeval de bestuurder was.

 

Auto alleen WA verzekerd
Is de auto alleen tegen wettelijke aansprakelijkheid verzekerd, dan zal jouw verzekeraar de schade aan de derde vergoeden als de bestuurder aan wie jij de auto hebt uitgeleend voor het ongeval aansprakelijk is. De schade aan jouw auto wordt niet vergoed. Vervelend wordt het wanneer er discussie ontstaat wie voor het ongeval aansprakelijk is. Zeker wanneer het ongeval in het buitenland plaatsvindt. Het is vaak niet gemakkelijk om bij ongelukken in het buitenland aan te tonen dat de “ander” aansprakelijk is voor het ongeval en vervolgens te bereiken dat de verzekeraar van die ander de schade aan jouw auto vergoedt.

 

Auto allrisk verzekerd
Iets eenvoudiger wordt het wanneer je auto allrisk verzekerd is. De verzekeraar zal dan de schade aan jouw auto vergoeden en vervolgens zelf onderzoeken of zij deze schade op de ander kunnen verhalen.

 

Gevolgen voor bonus malus
Wanneer degene aan wie jij de auto hebt uitgeleend aansprakelijk is voor de schade aan jouw auto en de verzekeraar deze schade vergoedt, dan zal dat gevolgen hebben voor jouw bonus-malus positie. Je valt terug in de jaarlijkse korting die je op de verzekeringspremie krijgt. Vervolgens zal je over een reeks van jaren die korting weer moeten “verdienen” door schadevrij te rijden.

Wanneer je goed doorrekent wat deze terugval van bonus malus over een reeks van jaren kost, dan kom je snel op aanzienlijke bedragen die in veel gevallen de duizend euro overstijgen.

 

Discussies achteraf
Wanneer zo’n situatie zich voordoet kunnen er dicussies gaan ontstaan. Wie gaat de schade aan jouw enkel WA verzekerd auto betalen? Wie betaalt het verlies van bonus-malus? Deze discussies zijn extra vervelend omdat degene die jouw auto heeft geleend deze schade, waar hij aansprakelijk voor is, niet op zijn Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren, AVP, kan claimen.

 

Meestal gaat het goed
Gelukkig gaat het uitlenen van een auto meestal goed en vindt er geen schade plaats. Maar soms gaat het dus mis. Voor beide partijen is het dan fijn wanneer vooraf is afgesproken hoe partijen dit dan onderling regelen.